In weekend, dupa o saptamana ploioasa, am prins o vreme decenta de traseu, iar in Muntii Baiului, unde am facut un circuit, cu urcare din Azuga si coborare in Busteni, trecand prin varfurile Baiul Mic si Baiul Mare.
La intoarecere am planuit sa venim cu trenul din Busteni pana in Azuga, asa ca am lasat masina la gara Azuga. Sunt multe locuri de parcare in fata garii, am mai parcat aici si cu ocazia altor drumetii. Am pornit pe jos, pe DN1, inapoi spre Bucuresti, pana la intrarea pe traseu. La vreo 500m de gara incepe traseul, o poteca larga, care urca direct din DN1, de langa o statie de autobuz, inainte de a ajunge la biserica catolica Sfantul Nicolae.
De aici urmatorii 5km reprezinta o bucata comuna pentru multe trasee, pe aici se urca pe saua Sorica, pe marcajul triunghi albastru. Poteca este larga, bine marcata, clara, fara riscuri de ratacire. Urcarea este in general una lina, cu exceptia unor mici segmente, pe la inceput. Dupa o ora si 20 de minute eram deja pe saua Sorica, de unde au inceput sa ni se prezinte cateva varfuri din Muntii Baiului si lantul Bucegilor in toata splendoarea lor.
Ajunsi pe culmea Sorica trecem pe langa telecabina care tot aduce turisti din Azuga si ne oprim la Popasul Uriasilor, unde ne aprovizionam cu ce mai avem nevoie. De aici inaintam pe creasta, pe marcajul cruce rosie, trecand pe langa varfurile Urechii, Cazacul, Dutca. Nu urcam pe nici unul din acestea, avem tinta pusa pe Baiul Mic si Baiul Mare. La fel, traseul de creasta este format dintr-o poteca larga, vizibila si intuitiva. Urmam traseul cruce rosie pana la intersectia cu culmea Zamora. Intersectia se afla la baza varful Baiutul (1826m). In aceasta intersectie ne continuam drumul inainte, pe traseul banda rosie, dar retinem ca traseul care coboara spre dreapta este o alternativa buna pentru intoarcere.
Dupa ce trecem de aceasta intesectie incep sa se vada varfurile pe care dorim sa ajungem: Baiul Mic si Baiul Mare. Inaintam pe banda rosie pana aproape in dreptul varfului Baiul Mic (1834m). Aici nu exista o poteca marcata pana in varf, dar exista destule poteci si vizibilitatea este buna. In stanga traseului banda rosie este o mica culme, care urca spre varf. Parasim drumul marcat si urcam pe aceasta culme, unde gasim repede o poteca, care ne duce pana in varf. Sunt mai multe moduri de a ajunge pe varf, exista o poteca care ocoleste prin spatele varfului si astfel diferenta de nivel este distribuita mai bine. Noi am urcat pe poteca dreapta, care a fost mai abrupta. Varful nu este marcat, am gasit doar o mica momaie. Nu am petrecut mult timp aici, am facut dreapta si ne-am dus spre varful Baiul Mare, coborand de pe acest varf si intrand din nou pe traseul marcat cu banda rosie.
Mergand pe banda rosie inca 30 de minute ajungem pe varful Baiul Mare (1895m), unde ne tragem sufletul si privim cu drag la muntii din jur: Bucegii sunt cei mai proeminenti, dar se vad si Piatra Mare, Postavarul si Muntii Grohotis. Pe coborare contemplam sa coboram prin Piscul Cainelui in Sinaia, dar traseul pare si mai lung, asa ca decidem sa coboram prin Busteni, asa cum era ideea originara.
Ne intoarcem pe unde am venit, pe banda rosie, pana in dreptul varfului Baiul Mic, de unde incepem coborarea, pe un drum care desi nu este marcat, este unul larg si merge in paralel cu Culmea Zamorei, urmand la un moment dat sa se intersecteaza cu aceasta, cu traseul cruce rosie.
Decizia de a cobori pe acest drum a fost regretata la scurt timp, nu din cauza ca ar fi fost drumul in sine dificil, dar am dat de cateva cladiri/case, pazite de o haita de 6 caini, care s-au aratat destul de agresivi, si ne-au determinat sa iesim de pe drum si sa urcam spre Culmea Zamora, depasind toata zona la vreo 100 de metri de drum. Au iesit si proprietarii sa urle la caini, dar nu au reusit sa ii stapaneasca, asa ca am depasit situatia dificila ocolindu-i. Daca as mai face acest traseu as mai merge un pic pe drumul cu banda rosie, pana la baza varfului Baiutul si as cobori pe traseul cruce rosie, pe Culmea Zamorei.
In scurt timp ne-am intersectat cu traseul cruce rosie, am trecut pe langa stana Zamora (pozele de mai sus) si am intrat in padure, unde am continuat timp de 6km pe un drum forestier pana in Busteni. In Busteni am iesit pe langa Castelul Cantacuzino, am coborat la vale, am traversat raul Prahova, calea ferata si am gasit gara pe dreapta.
Din Busteni pana in Azuga se poate ajunge in mai multe feluri, noi am preferat trenul, pentru ca rareori avem ocazia sa il folosim. Se poate ajunge si pe jos, daca mai aveti energie, sunt vreo 4-5km pana la gara Azuga sau prin servicii taxi si alternative.
Tip traseu | Circuit |
Distanta | 26km |
Diferenta de nivel | 1150m |
Dificultate | Medie vara |
Timp de mers (fara pauze) | 8 ore 30min |
Punct de pornire | Gara Sinaia |
Parcare | Parcarea Garii Sinaia |
Timp de deplasare la inceputul traseului | 2.5h din Bucuresti <1h din Brasov |