0 0
Read Time:4 Minute, 15 Second

Este un traseu spectaculos, de tip circuit, de unde se pot vedea (intr-o zi senina) toti muntii din jur: Postavaru, Piatra Mare, Bucegi, Piatra Craiului, muntii Baiului si Neamtului.

Urcarea incepe de la pastravaria Azuga. Inainte de pastravarie exista un indicator, banda albastra, care ne arata ca trebuie sa o luam pe drumul din stanga. In zona in care este amplasat indicatorul sunt si destule locuri in care poate lasa masina. La vreo 100 de metri dupa indicator apare un alt indicator, care ne zice ca traseul banda albastra continua la stanga, cu trecere peste un parau. Noi nu vom face stanga aici, ci mergem drept inainte pe drumul forestier pe Valea Limbasel pana la Cabana Susai si ne vom intoarce prin poteca din stanga, care traverseaza paraul.

Drumul pe valea Limbasel ne duce pe un drum forestier larg, daca e iarna trebuie sa avem grija la ATV-uri si skijet-uri, care mai trec pe acolo ocazional. Drumul ne va duce pana la fosta cabana Limbasel. De la cabana vom avea mai multe optiuni de a ajunge la cabana Susai, noi am mers prin stanga, drumul cel mai lung si cel mai drept. De la masina pana la cabana Susai sunt in jur de 10km pe acest drum, dar se fac repede, dificultatea este mica, chiar si pe zapada.

La urmatoarea intersectie de drumuri am luat-o la stanga, dupa aceea imediat la dreapta pentru a mai scurta drumul, ca sa trecem pe cel marcat cu banda rosie. Dupa inca 20 de minute de mers am ajuns la Cabana Susai. Cabana este inchisa din 2022, noi nu stiam asta, nici nu ne-am gandit sa facem research-ul, nu ne asteptam ca o cabana asa renumita sa fie inchisa. Noroc ca am avut sandwich-uri la noi.

Dupa o pauza bine meritata am continuat spre varful Clabucetul Azugii, pe drumul lui Ceausescu. Ne continuam traseul in directia opusa fata de unde am venit si in curand ajungem la o intersectie de mai multe drumuri/carari. De aici continuam pe drumul marca cu banda albastra, cel care o ia la vale prin padure. Drumul acesta ne va cobori pana la altitudinea de 1350m.

Prin padure treptat va incepe urcarea din nou, dar pe alocuri, prin stanga si prin dreapta incep sa se arate alte grupe de munti prin padure. In stanga isi vor etala formele impresionante muntii Bucegi, iar in dreapta vom vedea muntii Neamtului la inceput.

Mergem dea-lungul drumului lui Ceausescu pana ajungem la stana Clabucetul Azugii, unde drumul coteste la stanga. Aici nu vom vedea prea multe indicatoare, asa ca va recomand sa aveti aplicatia MuntiiNostri cu voi. Drumul banda albastra curbeaza usor la stanga, dar noi mergem drept inainte, catre dealul care ni se pare cel mai intalt. Ajungand pe acel deal ne continuam drumul tot inainte spre varf. Se merita sa va abateti de la poteca, privelistea de pe varf este una superba, daca va ajuta si vremea. De la stana pana pe varf am mai facut in jur de 20 de minute.

De pe varf se vad toate grupele de munti din jur: Postavaru, Piatra Mare, Bucegi, Piatra Craiului, muntii Baiului si Neamtului. Tot de aici se vede si varful Clabucetul Taurului, un alt varf pe care se poate urca de la Azuga si care merita o vizia. La intoarcere nu ne-am intors pana la stana ca sa gasim din nou poteca marcat cu banda albastra, ci ne-am indreptat intr-un unghi de 30 de grade, fata de drumul pe care am venit, spre o fasie goala printre copaci, si am intrat din nou in poteca marcata cu banda albastra. Poteca este la inceput blanda, dar dupa ce intra in padure va incepe o coborare destul de agresiva, care va poate oferi probleme, daca pamantul este umed.

Dupa inca o ora si un sfert de coborare ajungem in dreptul paraului si al semnului pe care l-am vazut pe urcare. Paraul nu este foarte dificil de traversat, exista un copac care il traverseaza, dar fiindca ne lipsesc aptitudinile echilibristice am hotarat sa o luam prin apa, incercand sa ne folosim de bolovanii din ea si tinandu-ne de crengile bradului daramat. Paraul avea un debit marit cand l-am vizitat, din cauza zapezii care era in curs de topire. Dupa inca cateva minute suntem la masina.

Tip traseuCircuit
Distanta19-20km
Diferenta de nivel700-750
Dificultateusoara spre medie vara
medie spre grea iarna
Timp de mers (fara pauze)6.5h
Punct de pornirePastravaria Azuga
ParcarePe marginea drumului pe langa Pastravaria Azuga
Timp de deplasare la inceputul traseului2h din Bucuresti
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *