0 0
Read Time:5 Minute, 5 Second

Acest traseu se desfasoara in mare parte pe carari nemarcate. Avand in vedere gradul mic de dificultate a traseului, riscul de ratacire este mic intr-o zi senina. Nu va recomand traseul daca nu sunteti obisnuiti sa va orientati cu ajutorul hartii.

Acest traseu este perfect pentru cei care vor sa faca o drumetie intr-o zona mai salbatica, unde nu vor vedea picior de om toata ziua. Traseul merge in paralel cu Valea Doftanei (a nu se confunda cu localitatea; in acest articol ma voi referi la valea paraului Doftana), iar dupa atingerea celui de al doilea varf se face coborarea in Valea Doftanei si se va cobori pe aceasta pana la punctul de pornire.

Pornirea se face din cartierul Bradet, din municipiul Sacele, judetul Brasov. Eu am parcat masina la intrarea pe strada Valea Doftanei, la intersectia cu DN1A. Am inceput traseul mergand pe DN1A cateva sute de metri, pana ajungem la podul care traverseaza paraul Doftana. Dupa traversarea podului, poteca incepe imediat la dreapta, in spatele unui parapet de metal.

Poteca trece printr-o poienita, iar dupa o suta-doua de metri duce spre stanga prin padure. Prima parte a urcarii se va face prin padure, pe acest vechi drum salbaticit. Nu exista marcaje, dar drumul este vizibil cu usurinta si este destul de larg. Singurele obstacole sunt copacii cazuti la pamant, peste poteca. La un moment dat acest drum se intersecteaza cu un drum forestier mai larg, pe care continuam ascensinea catre varf. Dupa in jur de o ora de urcare prin padure ajungem pe muchia muntelui, unde nu mai avem copaci si putem sa ne scaldam in razele soarelui.

In golul alpin incepem sa vedem muntii din jur, in stanga se ridica cu fala muntii Baiului si vedem varfuri ca Paltinu si Turcu, iar in dreapta ni se arata muntii Ciucas, cu muntele Tesla in prim-plan. Ca experienta sa fie completa si sa ne umplem de adrenalina dam si de niste urme de urs, destul de recente.

In urma se vede si barajul de acumulare de pe Tarlung, din localitatea Sacele.

Ajunsi pe varful Vaida (1528m) ne bucuram de priveliste, putem admira de sus muntii Ciucas, Pasul Bratocea (de unde se poate urca si in Ciucas si in muntii Grohotis) si celelalte varfuri din Muntii Grohotis, pe unde am mai fost in trecut: Fata lui Gherghel, Bobul Mic, Bobul Mare si varful Grohotis. In dreapta se dezvaluie sfiosi si Muntii Neamtului, care nu sunt foarte vizibili inca din cauza varfului Paltinu. In departare se vad varfurile Bucegilor inveliti in nori si o parte din muntii Piatra Craiului.

De aici se vede si urmatoarea noastra tinta, varful Sloeru Marcusanu. Drumul in continuare duce tot pe creasta si este la fel de clar ca pana acum. Dupa inca vreo ora de mers pe creasta si un pic de urcare atingem si varful Sloeru Marcusanu (1592m). Acesta bucata de traseu ne permite sa ne bucuram de florile de munte si de pasarile care sunt in perioada de imperechere si fac un spectacol de sunete in jurul nostru. De aici se vad varfurile pe care le-am parcurs cu 3 saptamani inainte, cand am fost in Muntii Neamtului: Stevia, Paraie si Neamtului.

De pe acest varf urmam drumul inainte prin muntele Prisciu si traversam prin varful Prisciu (1556m), dupa care incercam sa gasim una din potecile care duce in Valea Doftanei. Orientandu-ne cu harta MuntiiNostri nu reusim sa identificam clar prima poteca care coboara, asa ca o urmam pe cea de a doua. Nu va recomand sa faceti ca noi, pentru ca cea de a doua poteca s-a dovedit a fi salbaticita si pierduta pe alocuri. Va recomand sa urmati poteca de creasta pana la pasul Predelus si de acolo sa coborati in valea Doftanei, chiar daca asta inseamna sa faceti 1-2km in plus.

Poteca pe care am coborat noi se pierde dupa scurt timp, dupa care reapare ocazional, dupa care se mai pierde de vreo cateva ori, dar reusim sa ne orientam si sa mergem prin apropierea ei cu ajutorul hartii. In momentul in care ajungem in padure nu mai e nici urma de poteca. Nu se vede nimic din cauza covorului de frunze si din cauza trecerii timpului. Nu mai e cale de intors, asa ca o luam pe dea-dreptul in jos, incercand sa urmam poteca pe harta. Pe la jumatate drumul devine destul de abrupt, vreo 2 curbe de nivel, dar solul este uscat si nu exista pericol de alunecare, asa ca ne miscam destul de repede si coboram intr-o zona mai dreapta, unde se face exploatare forestiera. Va las cateva imagini mai jos cu masacrul la care am fost martori:

De aici coboram pe drumul “sapat” de cei care au exploatat fondul forestier pana ajungem la paraul Doftana, unde reusim sa speriem o caprioara, care se afla la vreo 20 de metri de noi si nu ne-a vazut decat in ultimul moment. Traversam paraul pe niste busteni lasati acolo de cei de la exploatare. Ajunsi in valea Doftanei, urmam paraul Doftana la vale, inca vreo 6-7km, pe un drum forestier larg. Traseul a devenit iar foarte lejer si ne bucuram de vegetatie si liniste pana la masina. Trecem pe langa manastirea Bradet, dupa care intram in cartier si trecem si pe langa Fortul Doftanei. Masina ne asteapta cuminte, mai in fata, la intersectia cu DN1A.

Tip traseuCircuit
Distanta27-28km
Diferenta de nivel1150m
DificultateMedie (greutatea este conferita de lungimea traseului)
Timp de mers (fara pauze)9h
Punct de pornireStr. Valea Doftanei, cartier Bradet, loc. Sacele, jud. Brasov
ParcarePe marginea drumului
Timp de deplasare la inceputul traseului2.5h din Bucuresti
<0.5h din Brasov
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *