Azi va prezint un traseu mai salbatic si mai putin umblat pana la Cabana Piatra Mare. Acesta incepe jos in localitatea Sacele, in cartierul Bunloc si ne poarta pe o poteca ingusta pe langa varfurile Bechia, Culmea Arsa, Gatul Chivei, Piatra Mica. Traseul nostru ajunge si pana la Pestera de Gheata, de unde dupa scurt timp intram pe drumul mai circulat, in Poiana Baciului.
Pornirea se face din localitatea Sacele, judetul Brasov, din cartierul Bunloc, de la telescaunul din Bunloc. Parcarea se poate face tot pe langa telescaun, sunt destule locuri. Poteca marcata cu triunghi rosu porneste prin dreapta telescaunului si serpuieste in sus, prin padure, cu un nivel destul de abrupt de urcare, de la inceput. Avansam mult in altitudine destul de repede, dupa jumatate de ora se vede deja Brasovul incadrat intre paduri si munti.
Dupa ce intram destul de adanc in padure si nu se mai vede orasul, ne intersectam cu traseul banda albastra, un alt traseu care urca din Sacele, acesta avandu-si originea in cartierul Baciu. De aici traseul cruce rosie si banda albastra merg impreuna o vreme, dar noi ne uitam doar dupa banda albastra de aici, e cel care ne va purta mai departe pana la Cabana Piatra Mare.
Dupa inca jumatate de ora dam de ruinele fostei cabane Bunloc, unde facem un popas rapid de poze, privelistea este superba. De aici se vad restul de varfuri din Piatra Mare, dar si varful Postavarul si lantul Bucegilor intre cele doua formatiuni.
Urcand in continuare pe banda albastra ajungem si la noua cabana Bunloc, care este inchisa, nu este sezon de schi. Trecand de cabana continuam urcarea prin poienita, pana cand traseul nostru o ia la dreapta. Marcajul este unul vizibil, dar este neasteptat, avand in vedere ca urcarea pana aici s-a facut pe poteci largi, iar aici la dreapta se face o poteca stramta.
Intrand in inima padurii, peisajul se schimba brusc. O poteca subtirica serpuieste pe marginea masivelor impadurite, prin zone prapastioase, cu obstacole in forma unor bolovani mari sau trunchiuri de copaci, cazute la pamant de mult timp. Urcarea este in continuare sustinuta in mare parte. Mergem pe poteca pana ajungem la intersectia in care se desparte triunghiul rosu de banda albastra. Noi vom continua pe banda albastra, triungiul rosu coborand in Valea Garicini, spre masivul Rentea.
Pe banda albastra continuam trecem de varful Bechia si ajungem pe Culmea Arsa, de unde se se mai linisteste urcarea si ne continuam traseul, facand zgomot si trecand de toate obstacolele pe care ni le prezinta padurea. Culmea Arsa este singurul varf prin care trecem, poteca ne duce prin dreapta celorlalte varfuri. Urmatorul varf pe langa care trecem este Gatul Chivei, masivul din care izvoraste paraul Chiva, iar de aici se vede deja peretele de stanca in care se afla Pestera de Gheata. Dupa scurt timp ajungem si la Pestera de Gheata, care este mai degraba o crapatura in stanca si prin care nu am reusit sa intram, din cauza ca ne lipseau aptitudinile de catarare.
Urmand banda albastra inca 15 minute ne intalnim cu intersectia cu traseul bulina rosie. Bulina rosie coboara pe sub Sirul Stancilor. Se poate cobori de aici pe Poteca Tiganilor pana la Dambul Morii in Timisul de Jos, sau dupa Sirul Stancilor se poate iesi in Drumul Familial (banda rosie). Noi continuam pe banda albastra, spre Cabana Piatra Mare. Drumul devine mai lin si dupa 20 de minute iesim in Poiana Baciului, unde dupa alte 10 minute ne intersectam cu banda rosie, Drumul Familial. Dupa alte 20 de minute suntem la cabana.
Desi indicatorul de jos, de la intersectia cu triunghi rosu zicea ca avem 4 ore jumate pana la cabana, noi eram la ea dupa 3 ore si 20 de minute, cu tot cu pauze. La cabana am mancat o ciorba de cartofi cu tarhon si am stat in compania unei vulpi, care era prea obisnuita cu oamenii, pentru binele ei. Tot aici, vorbind cu oamenii aflam ca s-a vazut un urs pe urcarea dinspre Canionul 7 scari.
Coborarea o facem pe drumul familial (banda rosie), este foarte bine marcat si plin de indicatoare. Este si mai bland cu genunchii, nefiind zone foarte abrupte pe coborare. Dupa 2 ore si 30 de minute suntem jos la Dambul Morii, de unde ne intoarcem la masina pe jos, prin drumurile care leaga Dambul Morii de cartierul Bunloc din Sacele, fara sa iesim la drumul national.
Tip traseu | Circuit |
Distanta | 20km |
Diferenta de nivel | 1100m |
Dificultate | Medie vara |
Timp de mers (fara pauze) | 8 ore |
Punct de pornire | Telescaun Bunloc |
Parcare | Parcarea Telescaun Bunloc |
Timp de deplasare la inceputul traseului | 2.5h din Bucuresti <20min din Brasov |