0 0
Read Time:3 Minute, 48 Second

Imi face placere sa va prezint acest traseu spectaculos, de dificultate medie din muntii Leaota. Varful propriu-zis se numeste varful Vartoapele, dar cel mai comun este gasit sub denumirea de Piatra Dragoslavelor, asa cum se numeste muntele.

Pornirea se face din localitatea Dragoslavele, judetul Arges, la o distanta de 2.5 ore cu masina de Bucuresti si in jur de 1.5 ore de Brasov. Indicatorul inceputului de traseu este amplasat direct pe drumul asfaltat, care nu prezinta prea mult loc pe margini pentru parcare, asa ca recomandarea mea este sa parcati pe strada Valea Frasinului, de pe partea cealalta a drumului. Indicatorul este amplasat aproape de iesirea din localitatea Dragoslavele si a fost chinuit de trecerea timpului, dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos.

Harta traseului o puteti gasi pe MuntiiNostri: https://muntii-nostri.ro/ro/routeinfo/dragoslavele-saua-vartoapele. Sunt mai multe modalitati de parcurgere a acestui traseu, dar pentru o satisfactie completa va recomand varianta de tip circuit, cu urcare pe triungi albastru si coborare pe bulina albastra.

Prima parte a traseului ne duce prin satul Dragoslavele, pe ulite batute mai multe de vaci, decat de oameni. Dupa cateva sute de metri de mers prin sat deja se profileaza in zare muntele pe care urmeaza sa il escaladam.

Noi am ales sa facem traseul iarna, intr-o zi de Februarie fara prea multa zapada, dar cu portiuni destul de lungi de gheata, prin sat. Destula cat sa ne convinga sa ne montam gherutele. Dupa iesirea din sat stratul de gheata dispare si avem doar zapada sau zone de pamant moale. Daca parcurgeti traseul propus de mine la iesirea din sat, dupa ultimul gard trebuie sa urmati drumul spre dreapta. Atentie, primul drum spre dreapta este triunghiul abastru, cel care trebuie urcat pe urcare. Mai exista si un alt drum spre dreapta cu bulina albastra, care nu este foarte prietenos, credeti-ma, am incercat. :))

Urcarea incepe prin padure, intr-un ritm decent la inceput, dar dupa aceea devine mai brusca si se va mai netezi odata inainte de a ajunge la grohotis. Grohotisul este format din pietre marunte pe o parte si din pietre mai mari pe dreapta, oricum el trebuie escaladat cu mare grija, pietrele alea nastrusnice o iau la vale foarte usor. Pe la jumatatea urcarii se va termina grohotisul si efortul depus pe urcare va fi rasplatit cu niste peisaje superbe.

Urmeaza inca o bucata de urcare mai grea, de data asta fara pietre, pana ajungem pe creasta. De aici vom urca pe o creasta impadurita, pana ajungem la golul alpin, in care se va contura si varful.

Ajungand in golul alpin mai continuam urcarea pana ajunge in varf, la cruce.

Daca aveti norocul sa nu fie ceata veti putea vedea in zare muntii Iezer Papusa, muntii Leaota, din apropiere, iar mai in departare ar trebui sa se vada si Piatra Craiului si un pic din muntii Bucegi. Din pacate era ceata in zona aceea si nu am reusit sa vedem prea multe.

Coborarea se face continuand traseul pe care am urcat, pe partea celalata a varful, care ne va cobori repede in padure si se va intalni cu un alt traseu, bulina albastra, cel pe care vom ajunge pana Fundul lui Neag, unde vom face stanga si vom cobori pe o poteca batuta de vaci, pana ajungem din nou in satul Dragoslavele, la marginea satului, in punctul in care am iesim din sat la urcare pe drumul marcat cu triunghi albastru. Pe coborare ne vom tot uita in stanga pentru a vedea scaldandu-se in lumina de apus a iernii, micul gigant pe care l-am vizitat.

Urmeaza coborarea prin sat, unde iar ne-am montat gherutele, din cauza stratului gros de gheata. Urmam ulita satului pana la drumul principal, pana ajungem din nou la masina.

Distanta11km
Diferenta de nivel700-800m
Dificultatemedie
Timp de mers (fara pauze)4.5h
Punct de pornireDrumul principal din satul Dragoslavele
Parcarestr. Valea Frasinului
Timp de deplasare la inceputul traseului2.5h din Bucuresti, 1.5h din Brasov
Informatii utile despre traseu
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %