0 0
Read Time:3 Minute, 34 Second

Aceasta este prima noastra tura in Muntii Persani, munti care apartin de lantul Carpatilor Orientali si fac parte si din Carpatii de Curbura. Pe unele harti Magura Codlei este trecuta ca o grupa separata de munti, pe altele apare ca fiind parte din Muntii Persani. Fiind cel mai intalt varf din zona (1292m scris pe varf, 1294m pe unele harti) am decis sa il vizitam pe acesta. Traseul incepe din localitatea Codlea, din Poiana Marul Dulce.


Din pacate Muntii Persani/Magura Codlei nu apar pe aplicatia MuntiiNostri, asa ca ne-am orientat mai mult cu ajutorul semnelor, si in zonele in care acestea nu au fost suficiente am folosit Strava. Pe cea de a doua apar potecile. Chiar daca nu apar marcajele pe Strava, este suficient pentru orientare.

Spre Poiana Marul Dulce se urca de pe strada Vulturului. Urcarea se face pe un drum pietruit, destul de abrupt, care iarna s-ar putea sa prezinte probleme. In cazul asta puteti lasa masina pe strada Vulturului si sa parcurgeti pe jos cei 200-300m. Din fericire noi am reusit sa urcam cu masina, stratul de zapada de pe drum fiind unul superficial.

In poiana suntem intampinati de un panou de informare asupra traseelor si imediat dupa acesta, pe dreapta, incepe poteca. Urmam traseul marcat cu triunghi rosu pana la capat. Pe prima jumatate a drumului triunghiul rosi si triunghiul albastru merg impreuna, despartindu-se la un moment dat, triunghiul albastru ducand la Cetatea Neagra. Noi am mers direct pe triungiul rosu spre varf, dar exista si un traseu mai lung prin triunghiul albastra, care duce initial la Cetatea Neagra si de acolo se poate face dreapta spre Varful Magura Codlei.

Drumul este unul destul de larg si deloc abrupt, poteca triunghi rosu, iesind de pe drumul larg si scurtand drumul pe alocuri. Marcajele sunt existente, mai ales in zona intersectiilor si a zonelor care prezinta risc de ratacire, dar au fost zone in care s-a simtit nevoia sa fie mai dese, mai ales iarna, cand nu este poteca batuta si drumul nu este clar.

Sunt 2 intersectii mai mari pe urcare, care sunt bine semnalizate, prin indicatoare. Prima intersectie este cu poteca care duce la Piatra Alba (un alt traseu care duce pana la varf). Noi aici am facut stanga si am mai mers vreo 10 minute, pana am ajuns la al doilea indicator, zona in care se desparte triunghiul albastru (merge inainte) de triunghiul rosu, care coteste spre dreapta.

De aici se ingusteaza poteca si incepe o zona de serpentine, zona in care urcam si o mare parte din altitudine. Dupa ce se termina serpentinele ajungem in zona crestei, poteca merge in paralel cu ea si se imblanzeste si urcarea, ajungand sa curbeze spre stanga si sa ne conduca la varf.

Avem onoarea sa ajungem primii pe varf, de pe celalte poteci nu se vad in urme in zapada. Varful este impadurit, am avut noroc cu semnul care ne indica ca am ajuns in zona potrivita, altfel cred ca am mai fi mers in continuare. Pe langa zapada de 20-25cm din varf, ne-a mai invaluit si o ceata, care nu ne-a permis sa vedem nimic in zare. Asa ca am facut poze cu semnul din varf si am pornit la vale.

Ne-am intors exact pe acelasi drum pe care am urcat, ne-a cam fost lene sa spargem zapada pe o alta poteca, nici una din celelalte drumuri cu care ne-am intersectat nu parea sa fi fost umblata. La coborare ne-am intalnit cu alti drumeti: un cuplu prima oara, dupa aceea un grup de 5 barbati, care urcau pe acelasi varf si erau multumiti ca am facut noi urmele.

Tip traseuDus-Intors
Distanta11km
Diferenta de nivel600m
DificultateUsoara
Timp de mers (fara pauze)3-4 ore
Punct de pornirePoiana Marul Dulce din loc. Codlea, jud. Brasov
sau str. Vulturilor
ParcarePe marginea drumului
Timp de deplasare la inceputul traseului2 ore si 45 minute din Bucuresti
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *