0 0
Read Time:3 Minute, 44 Second

Pornirea se face din localitatea Balan, judetul Harghita. Balan se afla la aprox. 320km de Bucuresti si drumul dureaza 5-6 ore. Noi am ajuns prin zona cu ocazia unui mini-concediu, in care ne-am cazat in zona Lacului Rosu si am stat mai multe zile in zona. Nu se preteaza la un traseu de o zi, cu tot cu deplasare. Daca sunteti din partea sudica a tarii trebuie sa luati in considerare si o optiune de cazare in zona.


Orasul Balan a devenit un important centru de exploatare a minereului de cupru inca din secolul al XIX-lea, ajungand sa fie cel mai mare furnizor de resurse cuprifere al Austro-Ungariei. In 1967, datorita dezvoltarii industriale din perioada comunista, localitatea a fost declarata oras, avand aproximativ 16.000 de locuitori. Dupa inchiderea minei in 2006, Balan a cunoscut un declin economic si demografic semnificativ.

Am inceput drumetia din mijlocul orasului, am cautat in GPS Oficiul Postal din Balan, sau Biserica “Sf. Ioan din Nepomuk” si am parcat masina pe strada Paraul Fierarilor, de langa biserica, unde se gasesc si niste locuri de parcare, gratuite in weekend.

Urcam pe strada Paraul Fierarilor in jur de un kilometru si un pic, pana ajungem la marginea padurii, unde suntem intampinati, la intrare pe traseu, de 2 pisici care se scalda in primele raze de lumina ale diminetii. Traseul incepe pe partea stanga a drumului si este marcat cu banda albastra. Incepe cam abrupt pe la inceput, dar dupa 15 minute se mai domoleste urcarea si avansam intr-un ritm decent. Avansam pe o muchie despadurita (din cate am citit ar fi existat o furtuna in 2021, care ar fi daramat toti copacii de pe acesta muchie, si care intre timp a fost curatata).

Inca de la inceputul ascensiunii ni se dezvaluie, in zare, Hasmasul Mic si Piatra Singuratica. Dupa nici o ora de urcat ajungem la partea de padure si dupa alte 30 de minute ne intersectam cu traseul triunghi rosu. Mai mergem 10-15 minute pe triunghi rosu si ajungem la Cabana Piatra Singuratica.

Desi nu e clar de la inceput, traseul catre Hasmasul Mare se afla in spatele cabanei, exista si un indicator. Restul traseului de aproximativ o ora si jumatate se desfasoara in gol alpin. Avut noroc ca zapada sa nu fie prea mare si poteca destul de bine batatorita. Pe zapada mare timpul de parcurgere poate creste semnificativ.

La vreun kilometru de varf ajungem intr-o intersectie. Banda rosie merge inainte spre Poiana Alba, iar bulina rosie urca spre stanga pe varful Hasmasul Mare.

Dupa un mic heirup ajungem din nou in gol alpin. De aici privelistea devine uimitoare, suntem inconjurati de o multitudine de munti, toti din Carpatii Orientali, si ne se afiseaza si Muntii Fagaras, care nici nu par sa fie atat de departe, precum sunt. Ajungem in curand la crucea de langa Varful Hasmasul mare si dupa inca 2 minute sunt pe varf.

La coborare ne-am intors pe acelasi drum pana la Cabana Piatra Singuratica, iar la intersectia dintre banda albastra si triunghiul rosu am mers inainte, pe triunghiul rosu, ca sa formam un semi-circuit. La inceput poteca este destul abrupta si ne-a determinat sa ne montam gherutele, dar dupa o vreme se linisteste si ajungem intr-o poiana mare, pe langa muchia Piciorul Scaunelor. La sfarsitul poineii dam de Paraul Scaunelor, pe marginea caruia mergem inapoi in localitatea Balan. Din localitate mai facem vreo 2km pana la masina, mergand pe malul raului Olt, care este mult mai mic decat suntem obisnuiti cu el de pe Valea Oltului, pentru ca suntem aproape de locul de origine. Dupa cum se vede in poze este mai mult un parau.

Tip traseuSemi-Circuit
Distanta15km
Diferenta de nivel1000m
DificultateMedie
Timp de mers (fara pauze)7 ore
Punct de pornireLocalitatea Balan, Judetul Harghita, Biserica “Sf. Ioan din Nepomuk”
ParcareStrada Paraul Fierarilor
Timp de deplasare la inceputul traseului5-6 ore din Bucuresti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *