0 0
Read Time:3 Minute, 39 Second

Este o tura frumoasa in orice anotimp, dar in special toamna, cand frunzele isi schimba culorile si se astern intr-un covor gros, la picioarele noastre. Tura ne poarta pe la Manastirile Turnu si Stanisoara, dar si prin varfurile Durduc, Ciuha Mica si Ciuha Mare. Masivul Cozia face parte din prelungirile sudice ale Muntilor Fagaras, alaturi de masivele Fruntii si Ghitu.

Traseul incepe de la Manastirea Turnu. Parcam pe marginea drumului, inainte de manastire, pe drumul pietruit si incepem traseul intrand pe poteca marcata cu banda rosie. In primii cateva sute de metri este defapt un drum forestier, dupa care se face o poteca spre dreapta. Tot traseul este bine marcat, nu trebuie sa va faceti griji in privinta asta.

Bucata de traseu dintre manastirile Turnu si Stanisoara este usoara, cu ceva altitudine urcata la inceput, dupa care drumul ne poarta drept si la vale. Mergem pe marcajul banda rosie, pana la intersectia cu drumul marcat cu banda albastra (pe Saua La Troita), dupa care mergem pe un drum marcat cu ambele semne 10-15 minute si la final ramanem pe traseul marcat cu banda albastra. La un moment dat traseul banda rosie o ia la stanga, pe o poteca stramta si abrupt. La aceasta intersectie noi mergem inainte. Banda albastra ne va conduce pana la Cabana Cozia.

La scurt timp dupa aceasta intersectie ne oprim la primul din numeroasele zone de vedere panoramica.

Dupa inca un sfert de ora de mers iesim de pe drumul larg spre dreapta (exista si un indicator) si ajungem la Manastirea Stanisoara, de unde incep deja sa se vada varfurile dinainte Coziei.

Trecem pe drumul din piatra din fata manastirii si in curba mergem inainte, iesim de pe drumul de piatra si mergem pe poteca, prin stanga unui gard o suta de metri, dupa care facem stanga si intram in padure. De aici incepe un urcus mai sustinut, printre copaci, care ne va urca la o inaltime mai mare repede si care ne va prezenta mai multe puncte de belvedere, de unde putem admira frumusetea acestor munti.

Drumul pana la Cabana Cozia ne va prezenta si 3 zone in care avem lanturi. Nu sunt necesare cuiva cu o oarecare experienta pe munte, dar sunt binevenite pentru incepatori. Inainte de a ajunge pe Ciuha Mica in stanga noastra isi face aparitia si varful Durduc (1528m), pe care doi dintre noi l-am urcat repede, in timpul in care ceilalti isi faceau de cap cu Ciuha Mica. Am revenit pe traseu si i-am ajuns pe ceilalti. Dupa putin timp am iesit intr-un drum forestier. Acest drum duce direct la cabana, dar noi nu stiam acest lucru, asa ca ne-am asezat pe bancutele din fata releului de pe Ciuha Mica si dupa aceea am coborat spre cabana pe poteca din dreapta releului.

De la cabana in 10 minute am urcat si pe varful Cozia, numit si Ciuha Mare, aflat la o altitudine de 1668m.

20241019_154953

Image 1 of 1

Coborarea am facut-o pe traseul marcat cu triunghi rosu, care este mult mai scurt decat drumul de urcare, coborand aproximativ 1200 metri altitudine in doar 5-6km distanta. Va puteti da seama doar din aceste numere ca este destul de abrupt, o poteca destul de stramta, dar foarte bine marcata, cap-coada. Ultima jumatate de ora ne-a prins si intunericul, asa ca am pornit frontalele si am terminat traseul cu succes. Am reusit sa vedem semnele si dupa lasarea serii.

Poteca ne scoate in drumul din spatele manastirii Turnu (de Valcea). Noi am cotit la dreapta si am intrat in curtea manastirii si am traversat la masina, care era pe partea cealalta a manastirii.

Tip traseuCircuit
Distanta15-16km
Diferenta de nivel1200m (intre punctul de pornire si varf)
1300m-1400m (altitudine cumulata pe urcare)
DificultateMedie
Timp de mers (fara pauze)7-8 ore
Punct de pornireManastirea Turnu de Valcea
ParcarePe marginea drumului
Timp de deplasare la inceputul traseului2 ore si 30 minute din Bucuresti

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *