Muntii Leaota sunt niste munti asemanatori cu Muntii Baiului, dar care inconjurati pe toate partile de alti munti. Asta ne ingreuneaza accesul la ei, fiindca de oriunde am porni trebuie sa strabatem drumuri forestiere, dar amprenta omului este mai mica, sunt mai salbatici si mai putini umblati.
Drumul pana la punctul de pornire se face destul de repede din Bucuresti, am facut putin peste 2 ore si jumatate. Google Maps are in evidenta drumurile forestiere din zona, deci folosind aceasta aplicatie se poate trece “Cabana Bratei” pentru indicatii. Waze in schimb nu cunoaste ultima bucata de 2.5km de forestier, dar se poate trece ca destinatie “Drumul Brateiului” si de acolo se poate continua drept inainte pe drumul forestier pana la Cabana Bratei. Cu trecerea timpului e posibil sa se mai updateze hartile si acest disclaimer sa devina inutil.
Pana la Cabana Bratei trebuie sa facem un pic sub 10km de drum forestier cu masina. Drumul este decent, am facut cei 10km in jur de 30 de minute. Bineinteles, exista zone mai dificile, dar se pot parcurge cu o masina normala, cu grija, nu necesita masina de teren. La Complex-ul Caprioara se termina asfaltul si drumul merge spre dreapta. Urmatorii 3-3.5km se fac destul de repede, mai ales daca e dimineata si nu vine prea mult trafic din sens opus. La Compex-ul Turistic Cerbul ne se dezvaluie o intersectie in forma de Y, alegem drumul care merge spre stanga, inca 4 km, pana cand trebuie sa iesim de pe drumul Brateiului. Drumul Brateiului serpuieste la dreapta, dar noi trebuie sa mergem inainte, pe cea mai dificila parte de drum, 2.5km de forestier, putin mai incomod decat drumul de pana acum, dar care poate fi parcurs fara probleme, daca suntem atenti.
Dupa cum puteti vedea pe harta noi am pornit de un pic mai jos decat Cabana Bratei (unde incepe Drumul Forestier Zanoaga), asta pentru ca ne-am oprit instinctiv fara sa ne uitam la harta si am ales sa mai mergem un pic pe jos. Voi puteti parca in fata Cabanei Bratei, exista mult loc pentru parcare.
Inaintam pe drumul forestier 100-200m pana cand apare in dreapta un pod metalic, avand crucea rosie pe el si blocat cu o bariera. Pasim peste bariera si mergem inainte, pana dam de o casa/cabana abandonata, nu ajungem la ea pentru ca urmam drumul spre stanga, care ne coboara la parau, iar de aici facem dreapta si urcam in sus pe marginea paraului cativa metri, il traversam si urmam poteca abrupta care ni se dezvaluie pe stanga. Dupa 10-15 minute de urcat ajungem intr-un drum de exploatare forestiera, sapat fara mila in dealul abrupt. Desi harta ne zice ca poteca ar iesi de pe drumul forestier si ar taia mai drept, nu reusim sa o identificam, asa ca urmam drumul forestier, care este un pic mai lung, dar tot acolo ne duce. Urcarea este cam abrupta urmatoare bucata, dar reusim sa o facem cu mici pauze. Dupa ce se termina drumul de exploatare forestiera, gasim un vehicul de exploatare abandonat in mijlocul padurii si urmam in continuare crucea rosie, pe o carare normala de padure, de data aceasta.
Aceasta carare ne poarta prin padure inca 1km si ceva pana ajungem intr-o poienita, plina de zmeura. Desi trecuta, mai gasim cateva boabe, care sa ne satisfaca pofta. Aici trebuie sa avem grija, fiindca este o zona cu multi copaci cazuti la pamant, iar cei care mai stau in picioare sunt bolnavi si exista riscul ca ei sa cada. Zmeurisul in sine este inalt, si poteca nu este foarte vizibile. La inceput poteca este blocata de mai multi copaci cazuti, asa ca s-a format o poteca ocolitare, in partea de jos. Dupa ce ocolim bustenii intram in plin zmeuris, care uneori este mai inalt decat noi. Initial facem stanga ca sa revenim in zona potecii initiale, dupa aceea mergem la dreapta, ca sa ne continuam drumul. La noi drumul prin zmeuris a durat destul de mult, pt ca ne tot opream sa degustam “bucatele” oferite de mama natura. Traversarea nu ar trebui sa dureze mai mult de 5 minute, fara opriri. Pe partea cealalta dam iar de padure, unde urmam poteca inca cateva minute si ajungem intr-un alt drum forestier de exploatare.
In prima faza poteca urmeaza drumul forestier si la un moment data face brusc dreapta si iese de pe forestier, ajungand sa mearga in paralel cu el. Noi am ratat aceasta iesire la urcare, nu este foarte bine marcata, este doar o cruce rosie pe un copac, fara nici o sageata. Am urcat pe drumul forestier pana cand acesta s-a terminat, dupa care am coborat pe unde am reusit, pe poteca marcata cu cruce rosie. La intoarcere am gasit poteca corecta si nu ne-a parut rau, pt ca ne-a rasplatit cu afine delicioase.
De aici poteca iese din padure, intr-o poienita si dupa aceea in gol alpin. Trecem pe langa Stana Rateiului, printr-o iarba inalta si uscata si incepem urcarea in gol alpin, care nu este foarte abrupta si este constanta, deci mentinem un ritm bun pe urcare.
Urcarea prin golul alpin ne dezvaluie peisaje superbe, si vedere spre toti ceilalti munti din jur. La inceput vedem doar Bucegii, in spatele nostru, dar dupa aceea incep sa ni se arate si Muntii Piatra Craiului, Muntii Iezer-Papusa si alte varfuri din muntii Leaota. Ajungem pe varful Rateiului (2019m), care nu este marcat in mod special, exista o momaie din pietre.
Dupa acest varf coboram un pic, dupa aceea iar urcam un pic pe un alt varf de 2000m si coboram iar, pana ajungem intr-un drum de masina/ATV. Inca 20 de minute si admiram muntii din jur de pe Varful Leaota (2133m). Vantul este destul de puternic si destul de rece, avand in vedere ca e ultima zi din august, asa ca ne adapostim in stanga varfului, intr-o zona ferita de vant.
La coborare urmam acelasi traseu, nu am gasit pe harta nici o poteca marcata care ne-ar putea scoate in preajma masinii, asa ca nu am mai facut circuit de data aceasta. Coborarea a mers mai repede, avand in vedere ca cunosteam deja drumul si partile dificile ale acestuia. Prin zmeuris am trecut mult mai repede si am ajuns la masina dupa 2 ore si 30 de minute.
Tip traseu | Dus-intors pe acelasi drum |
Distanta | 15km |
Diferenta de nivel | 1000m (intre punctul de pornire si varf) 1250m (altitudine cumulata) |
Dificultate | Medie |
Timp de mers (fara pauze) | 6-7 ore |
Punct de pornire | Canton Forestier Bratei |
Parcare | Pe marginea drumului |
Timp de deplasare la inceputul traseului | 2 ore si 40 minute din Bucuresti |