0 0
Read Time:4 Minute, 29 Second

Acesta este un traseu spectaculos de vara, pe vreme buna, care ne trece prin doua varfuri de peste 2500m (Varful Dara – 2500m si Varful Hartopul Darei – 1506m) si care pe parcurs ne prezinta imensitatea muntilor Fagaras. De pe acest traseu se vad si cele mai inalte varfuri din tara, Moldoveanu si Negoiu si o mare parte din creasta acestor munti, de 70km lungime. Ne reamintim inca o data, ca oricat de epuizant a fost acest traseu, el este doar o mica parte din maretii Fagarasi.

Pornirea o facem de pe Valea Sambetei, din Statiunea Climaterica Sambata de Sus. Noi ne-am cazat doua nopti la hotelul Floarea Reginei, care se afla pe drumul forestier care duce la Cabana Valea Sambetei, la 3km de bariera. Am inceput si terminat traseul la hotel. Daca urcati cu masina pana la bariera puteti scuti 6km dus-intors. Pana pe creasta avansam pe traseul marcat cu triungi rosu. Pana la cabana mergem pe drumul forestier si intr-o ora jumatate urcam in jur de 400m altitudine. La Cabana Valea Sambetei ne asteapta o mare dezamagire, aceasta fiind demolata in acest an pentru a face loc unei noi unitati turistice. Asa ca planul nostru de a savura o cafea la cabana s-a dus pe Apa Sambetei :)).

De la fost cabana ne incepem ascensiunea pe poteca care se afla in continuarea drumului forestier, tot pe marcajul triunghi rosu, care dupa in jur de un sfert de ora, coteste la stanga, trece peste un parau si intra in padure. De aici incepe urcarea adevarata, care ne va testa rezilienta, dar care ne va incanta tot mai mult pe masura ce urcam. Oricat de greu ar fi de urcat in Fagaras, munca ne este rasplatita cu niste imagini care ne vor ramane intiparite in minte pe viata.

Dupa iesirea din padure drumul nostru se intersecteaza cu traseul bulina rosie, un traseu care duce tot pe creasta (prin Valea Bandei) si este aproximativ cu 1km mai scurt, dar mai abrupt. Anul acesta ne dorim sa urcam prin Fereastra Mare a Sambetei, asa ca vom continua inainte, pe poteca marcata cu triunghi rosu. Dupa aceasta intersectie se mai domoleste urcarea si reusim sa avansam cu un pas un pic mai rapid. Ajungand pe la 2000m se cam rareste vegetatia si peisajul este acaparat de pietre si cateva limbi de zapada, care incapatanate se intind peste poteca noastra. Traversam aceste portiuni de zapada si ajungem intr-un final pe creasta, la o altitudine de aproape 2200m.

De la aceasta intersectie urmam traseul cu banda rosie, spre stanga. Deja ni se dezvaluie in mod vizual si Varful Dara si Hartopul Darei, dar mai avem de parcurs 6km de creasta pana sa ajungem la ele. Traseul de creasta urca si coboara pe alocuri, dar in general este destul de dreapta asa ca avansam destul de repede. Dupa vreo 20 de minute ne intersectam din nou cu traseul bulina rosie, cel care urca prin Valea Bandei. Urmam poteca inainte si trecem destul de repede pe langa varfurile Urlea si Iezerul. Pe stanga putem admira si Lacul Urlea.

Ajungand in dreptul varfului Fundu Bandei trebuie sa parasim poteca de creasta, care coteste un pic spre stanga si sa mergem pe poteca din dreapta. Aceasta poteca ne poarta prin varful Fundu Bandei (2454m) iar dupa o mica coborare ne urca pe saua dintre cele doua varfuri. De pe aceasta sa la stanga vedem varful Dara si la dreapta Varful Hartopul Darei. Distanta dintre cele 2 varfuri este mica, am ajuns de la unul la celalalt in 5 minute.

Am admirat peisajul de pe cele doua varfuri si ne-am imbucat cu putinele provizii pe care le aveam. Ne-am delectat cu imaginile celorlalte varfuri din muntii Fagaras, dar si cu privelisti asupra Pierei Craiului.

La coborare am facut aproape acelasi traseu, ne-am intors prin varful Fundu Bandei pana pe poteca marcata cu triunghi rosu si am mers pe creasta pana la intersectia cu bulina rosie. Aici am facut dreapta si dupa o mica urcare a inceput coborarea pe traseul bulina rosie, prin Valea Bandei. Aceasta este o alternativa la Fereastra Mare a Sambetei. Am preferat sa coboram pe aici cei 600-700m de metri de altitudine, chiar daca este un pic mai abrupt, pentru ca poteca este pe pamant si vegetatie, fata de triunghi rosu, unde am fi coborat o buna parte pe pietre si pietris. Dupa aproximativ o ora jumatate am revenit la intersectia cu triunghiul rosu si am coborat in continuare pe acelasi drum pe care am urcat, pana la fosta Cabana Valea Sambetei si pana la bariera.

Tip traseuDus-Intors (cu un mic circuit)
Distanta31km
Diferenta de nivel1700m (intre punctul de pornire si varf)
1900m (diferenta de altitudine cumulata)
DificultateGrea
Timp de mers (fara pauze)13 ore
Punct de pornireDrumul forestier de pe Valea Sambetei
ParcarePe drumul forestier
Timp de deplasare la inceputul traseului4.5h din Bucuresti
1.5h din Brasov
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *