Desi este un traseu care se poate face si iarna, noi l-am facut vara, acesta avand o lungime de 21km. Am plecat din Brasov, am trecut prin varfurile Varna si Crucurul Mare, am ajuns la Cabana Postavarul si varful cu acelasi nume. Dupa ce am admirat privelistea de pe varf ne-am intors pe la Cabana Postavarul si am coborat pe poteca din spatele cabanei si pe Drumul Rosu pana in Poiana Brasov. Din Poiana Brasov ne-am intors in Brasov cu transportul in comun.
Va puteti delecta cu imaginile superbe suprinse pe traseu in acest video:
Pornirea am facut-o din orasul Brasov, din Livada Postei. Am lasat masina intr-una din parcarile de acolo. Am urcat intr-o zi de duminica cand parcarea este gratuita, in alte zile se plateste parcarea: 4 lei pe ora pentru zona 0. Am inceput sa urcam pe strada Muresenilor, pana la primul giratoriu, unde am facut stanga si am traversat prin fata portilor Ecaterina si Schei, mergand tot inainte spre varful Tampa. Dupa ce traversam drumul care trece pe sub Poarta Schei, incepem sa urcam incetisor si dupa inca o intersectie, drumul, in mod natural, coteste spre stanga si ne poarta pe potecile de sub Tampa. De aici avem multiple moduri de a ajunge pe Tampa, noi am ales Poteca Tematica Fluturi si Flori, marcata cu banda albastra. Poteca porneste din spatele Bastionului Tesatorilor.
Banda albastra urca prin spatele caselor pe la inceput, dupa care incepe sa se indeparteze de civilizatie si dupa in jur de 40 de minute de urcat ne scoate pe Saua Tampa. Am ales aceasta ruta pentru ca ne scoate direct pe Saua Tampa, ocolind varful, pe care l-am facut de atatea ori. Dupa un mic popas pe sa, facem dreapta, dupa care urmam poteca marcata cu banda albastra. Sunt vreo 3 poteci spre dreapta, in afara de cea pe care am urcat, toate se unesc in banda albastra. Deci nu e asa grav daca nu o nimerim din prima pe cea marcata.
Urcarea se face mai departe prin Piciorul Boului si Saua Gorita. Dupa in jur de o ora de urcat, pe o poteca destul de larga, cu o distributie buna a altitudinii, ajungem in Poiana lui Stechil, unde ne intalnim si cu poteca cruce albastra, care la randul ei, urca si ea tot din Brasov, din cartierul Schei.
Pe acest drum ne intalnim cu multi alti drumeti, dar si biciclisti si maratonisti, se pare ca este preferat de mai multe categorii de iubitori de munte, asa ca trebuie sa avem grija. Urmatorul punct de reper este intersectia de la Poiana lui Branca, unde rasar mai multe poteci, trebuie sa avem grija sa urmam poteca banda albastra, care este bine marcata. Este poteca care merge drept inainte, nu coboara si nu urca.
Urmatoarele repere sunt varfurile Varna (1325m) si Crucurul Mare (1435m). Varna este aprope de poteca, si se poate face cu o abatere de un minut de la poteca, dar nu se vede mare lucru in jur, este un varf mic si impadurit. Varful Crucurul Mare este mai indepartat de poteca si nu am reusit sa trecem prin el, nu exista nici o poteca aparenta si pare la fel de impadurit ca primul varf. De aici mai mergem o jumatate de ora si ajungem in gol alpin, la lacul artificial Poiana Ruia.
Din Poiana Ruia urmam poteca marcata cu banda albastra timp de 10-15 minute si ajungem la Cabana Postavarul, care pe vremea asta este un rai al biciclistilor. Ne-au intampinat la intrarea in cabana zeci de biciclete, care mai de care. Tot aici ne-am rasfatat cu privelisti superbe asupra celorlalti munti din zona. In fata cabanei se asterneau Bucegii, mandrindu-se cu pete mici de zapada prin varfuri, iar in dreapta se intindeau Muntii Piatra Craiului, intr-un mod, in care nu rar ne-a fost dat sa ii vedem. Toata creasta si curbura lor este vizibila de aici. Parca ni se face chef sa ii vizitam si pe dansii in vara asta.
Dupa acest mic popas ne-au mai ramas un pic peste 200 de metri de altitudine. Ne luam avant si urcam pe creasta repede, bucurandu-ne de peisajele superbe, cu imagini din zona Brasovului, si admirand gloata de biciclisti care se revarsau din telecabina. De la Cabana nu mai inaintam pe poteca marcata cu banda albastra, si schimbam macazul si mergem pe Partia Drumul Rosu, care este libera in acest sezon. Se poate continua la fel de bine si pe banda albastra, dar noi am preferat drumul asta pentru priveliste.
Ajungem pe varf dupa nici o ora de urcat, partea cea mai frumoasa fiind urcarea pe bolovani de la final. Exista bare de care ne putem tine, trebuie doar sa avem grija, aluneca pietrele, care par sa fie slefuite de la atat trafic. Din varf putem admira Muntii Piatra Mare in dreapta, Timisul de Jos si DN1 serpuind printre cele doua masive, Brasovul inainte, iar in stanga ne se dezvaluite Magura Codlei, Muntii Persani si Muntii Piatra Craiului. In spate mai putem admira in o data Bucegii, daca nu i-am admirat destul pe urcare.
Pana la Cabana Postavarul ne intoarcem pe acelasi drum, unde am fi dorit sa luam si masa, dar nu am reusit sa gasim una libera, asa ca decidem se ne desfatam jos, in Poiana Brasov. Din spatele cabanei pornesc 3 poteci, care coboara in jos: cruce rosie, cruce albastra si cruce galbena. Noi hotaram sa coboram pe crucea rosie, pana la prima intersectie cu Drumul Rosu. Aici poteca cruce rosie traverseaza Drumul Rosu si intra in padure. Din cauza ca ne dorim sa mai stam un pic in soare, nu urmam poteca si facem coborarea pe Drumul Rosu (partie de schi, iarna).
Dupa in jur de o ora ajungem in localitatea Poiana Brasov, la telecabina, de unde parcurgem localitatea la pas, pana in celelalt capat, la parcarea de la inceputul orasului. De aici luam autobuzul, inapoi pana la Livada Postei. Aici exista transport metropolitan din Brasov, si costul este de 4 lei/calatorie de 50 minute. Daca nu gasiti bilete, acestea se pot achizitiona si online prin aplicatia 24Pay.
Tip traseu | Semi-Circuit |
Distanta | 21km |
Diferenta de nivel | 1200m |
Dificultate | Medie vara |
Timp de mers (fara pauze) | 7 ore |
Punct de pornire | Livada Postei din Brasov |
Parcare | Parcari cu plata in Livada Postei |
Timp de deplasare la inceputul traseului | 3h din Bucuresti |