0 0
Read Time:3 Minute, 37 Second

Acest traseu este rezultatul conditiilor meteo de pe munte si dovada faptului ca muntele este capricios si noi suntem cei care trebuie sa ne adaptam la el. Varianta cu care am pornit la drum era sa pornim de la Cabana Voina, sa mergem pana la Cabana Cuca, de acolo sa urcam pana pe Varful Papusa si sa coboram prin Gainatul Mare. Din cauza ploii abundente la jumatatea drumului am hotarat sa scurtam traseul si ne-am grabit spre refugiul Gainatul Mare, unde am gasit un loc uscat in care sa ne schimbam de haine.

20240512_094126

Image 1 of 2

Aventura a inceput de la Cabana Voina, unde am parcat masinile in parcarea din fata Cabanei si ne-am imprietenit rapid cu haita de caini din zona. Cotinuand pe drumul pe care am venit cu masina, urmam traseul marcat cu banda albastra, drept inainte o vreme, dupa care la dreapta in prima intersectie. Dupa inca vreo 4 kilometri foarte prietenosi si un pic de ploaie, care nu ne-a afectat moralul, am ajuns la Cabana Cuca, care era inchisa.

De la Cabana Cuca am urmat drumul care trece pe langa cabana, urmand indicatorul banda albastra, pana am ajuns la un indicator, care arata spre stanga. De aici a inceput partea distractiva, urcarea. Urcarea este destul de abrupta primii 1-2km, dupa care incepe sa devina mai lina, pe masura ce ajungem in gol alpin. Dupa iesirea din padure si urcarea prin golul alpin pe Saua Gradisteanu, cantitatea mare de ploaie care cadea peste noi a inceput sa ne demoralizeze si sa se infiltreze pe ici-colo. Traseul este bine marcat pana la iesirea din padure, dar in golul alpin nu mai este atat de clar, urmam poteca, care este destul de bine definita si se mai vede cate un stalp din cand in cand. Si ceata este deasa. Urcarea aceasta este si ea destul de sustinuta, facem in jur 400 de metri altitudine intr-o ora.

20240512_125437

Image 2 of 2

Ajungand sus pe Saua Gradisteanu mergem drept pana la intersectia de trasee din mijlocul ei. Aici se intalneste traseul banda albastra (cel care merge pe Varful Papusa) cu cel banda rosie, care coboara la Cabana Voina prin varful Gainatul Mare. Fiind epuizati mintal si resimtind tot mai mult ploaia decidem sa abandonam ideea de a ajunge pe Varful Papusa (2393m) si schimbam macazul, din intersectia mergem spre dreapta, pe traseul marcat cu banda rosie. La fel ca traseul pe care am urcat, si acesta este slab marcat in gol alpin. La cateva sute de metri de aceasta intersectie drumul iar se despate in doua, avem grija sa urmarim drumul din dreapta cel care merge pe Saua Gainatul Mare. Poteca merge in paralel cu creasta, in stanga ei. In trecut am coborat pe creasta, peisajul fiind unul si mai frumos, dar in drumetia asta din cauza ploii si a cetei am mers pe poteca, deoarece am fost mai protejati aici. In stanga noastra se afla si Izvorul Argeselului.

20240512_134851

Image 1 of 1

Dupa in jur de 45 de minute de mers, ajungem la refugiul Gainatul Mare, pe care il gasim gol. Ne schimbam hainele ude, mancam niste sandwich-uri si ne odihnim un pic aici. De aici urmam poteca marcata cu banda rosie, care porneste din fata refugiului, pe un drum mai putin lat decat cel pe care am ajuns pana aici. Exista indicatoare in fata refugiului.

In curand intram in padure, iar poteca este clara si bine marcata pana jos in vale. Dupa aproximativ 1.5 ore de coborat ajungem in Valea Rea, unde trebuie sa traversam un parau involburat. Aici drumul se intersecteaza cu triunghiul rosu, care duce pe Saua Argesel. Aici facem la dreapta si dupa inca 2km de drum forestier lin ajunge la asfalt, pe unde urcasem cu masina. Facand iar dreapta, dupa cateva sute de metri ajungem la masina, in fata cabanei Voina.

Tip traseuCircuit
Distanta17.5km
Diferenta de nivel1000m
DificultateMedie vara
Timp de mers (fara pauze)6.5 ore
Punct de pornireCabana Voina
ParcareParcarea din fata cabanei Voina
Timp de deplasare la inceputul traseului3h din Bucuresti
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *