0 0
Read Time:6 Minute, 12 Second

Doua weekend-uri la rand, am tot incercat sa urcam pana la Varful la Om, pe creasta Pietrei Craiului, dar vremea ne-a dejucat toate planurile, anuntandusera fulgere in oricare din zilele in care ne-am fi dorit sa urcam. Asa ca de nevoie am decis sa facem o tura de padure, care sa ne fereasca in caz de vreme rea. Acest traseu este un spinoff, am vrut sa incercam ceva nou, ne cam plictisisem de traseele clasice catre Cabana Curmatura si a ajuns sa fie un spinoff chiar reusit, toata ziua ne-a tinut prin urcari si coborari si ne-a purtat prin mirificele sate de mute: Pestera si Magura.

Am setat GPS-ul cu destinatia Casa Folea din localitatea Pestera din Brasov, dar am abandonat mai devreme, am parcat in localitatea Pestera, in zona unde se termina drumul cu asfalt. Drumul pietruit este destul de ingust si nu ofera multe oportunitati de parcare. Drumul din Moeciu de Sus pana in Pestera este unul asfaltat, dar ingust si foarte abrupt in anumite zone. Deci va recomand sa il faceti cu o viteza redusa si cu multa atentie. Pe perioada iernii s-ar putea sa fie complicatii, daca e si zapada pe carosabil, exista un indicator la inceputul urcarii care ne anunta ca lanturile sunt obligatorii. Este vorba de o distanta de doar 5km, deci se poate parcurge fara probleme, cu putina rabdare.

Am parcat pe marginea drumului in zona hotelului “Nobilis – Carpathian Residence”, unde de altfel a cam parcat toata lumea si am inceput urcarea pe traseul marcat cu cruce rosie, trecand pe langa Casa Folea. Dupa Casa Folea, la cateva minute apare un indicator, moment in care trebuie sa si iesim de pe drumul pietruit si ne incepe ascensiunea pe poteca marcata cu triunghi galben.

Urcam prin poienita aflata in fata noastra, unde poteca nu este foarte clara, dar tinem directia in sus, spre copacul mare si solitar, pe care se vede un triunghi spalat de trecerea timpului. Dupa el, in curand, se vede poteca noastra, care trece printre doi copaci mari si batrani, ca si cum ar fi un fel de poarta, care ne poarta in alta lume.

20240817_115758

Image 1 of 1

Dupa 10 minute de urcat, pe o poteca un pic mai abrupta, iesim intr-o poienita plina de brazi tineri, poienita care este inconjurata de o padurea mai batrana. Aceasta este Poiana Toanches. Urcam destul de mult prin ea, aproape pana in capatul ei, pana la o altitudine de peste 1400m. Spre capat drumul coteste la stanga si mai urcam in jur de 10 minute, dupa care incepem sa coboram, la inceput printr-o padure mai rara si mai batrana, dupa aceea prin una mai deasa, pana ajungem la intersectia cu drumul forestier care urca de la Prapastiile Zarnestilor.

Asta va fi in continuare tema traseului, vom urma triunghiul galben, care ne va urca si ne va cobori prin dealuri impadurite, si care se va intersecta de multiple ori cu drumul forestier. La intersectia cu drumul forestier, cotim spre stanga si urmam acest drum in jur de 100m, dupa care vom coti la dreapta pe o alta poteca, una care incepe sa urce mai abrupt. Vom urca in jur de 20 de minute si pe acest al doilea deal, dupa care, bineinteles, vom incepe sa coboram din nou si ne vom intersecta din nou cu drumul forestier, de data aceasta avand si un popas unde sa ne odihnim.

Dupa o scurta pauza de mancare, cotim la dreapta si urmam drumul forestier cateva sute de metri, pana cand apare indicatorul triunghi galben si ne indeamna sa cotim spre stanga. Trecem printr-o zona mai deasa de vegetatie, traversem un parau si incepem o alta urcare, pe un alt deal impadurit, pana ajungem in varful sau. De aici coboram din nou si ne intersectam din nou cu drumul forestier. Din acest punct nu il mai parasim, il urmam pana la Cabana Curmatura. Dupa cateva zone mai abrupte, ajungem in Poiana Valea Curmaturii, de unde intr-o zi senina se vede atat Cabana Curmatura, cat si poteca banda albastra (numita si Brana Caprelor), pe cealalta parte a poienei. Drumul devine destul de lin de aici si in 15 minute facem prezenta la Cabana Curmatura, facand plecaciuni vestitului motan, Portocala.

La coborare decidem sa o luam pe la Fantana lui Botorog, pe banda galbena, fiind cel mai scurt drum spre localitatea Magura. Ne clatim ochii cu peisajele din Poiana Zanoaga, dar nu facem nici o pauza, dorind sa ajungem cat mai repede in Valea Prapastiile Zarnestilor. Dupa o ora si jumatate de mers in ritm sustinut ne facem prezenta la Fantana lui Botorog.

De aici facem dreapta, si practic urcam pe drumul care dupa catre Prapastiile Zarnestilor, drum pe care avansam in jur de jumatate de kilometru, pana decidem sa il parasim, in favoarea potecii marcata cu banda rosie (si triunghi albastru). Intersectia se afla intr-o curba larga, pe partea stanga a drumului de masini, si se afla un panou informativ mare, care ne anunta ca ea este cunoscuta si sub numele de Poteca Piticilor. Prima parte a potecii prezinta o urcare un pic mai abrupta, dar pe masura ce se raresc copacii, poteca devine mai lina si incep sa ni se dezvaluie peisaje superbe asupra Cheilor Zarnestiului, dar si a asupra dealulilor din localitatea Magura. Nu are rost sa insist asupra descrierii acestor peisaje, ele se pot vedea pe video-ul de la inceputul articolului.

Din Magura vom merge pe drumurile din localitate, care desi sunt pietruite, sunt destul de drepte si nu prezinta zone dificile. Decidem sa facem un mic ocol, nu urmam drumul pana in localitatea pestera, ci trecem mai intai pe la Schitul Pestera (Schitul Ortodox Sfanta Treime) si pe la Grota Sihastrului.

Grota Sihastrului, dupa cum ii spune si numele, este o grota, in apropierea drumului nostru. Exista un indicator catre ea, si se afla la vreo 50m de drumul pietruit, asa ca merita vizitata. Dupa ce se termina drumul, gasim o poteca spre dreapta care ne scoate in drumul care duce catre localitatea Pestera.

Inca vreo 20 de minute pe drumul pietruit si ne facem prezenta la drumul asfaltat, acolo unde am lasat masina. Desi toata ziua ne-au ocolit norii si am auzit fulgere (motiv pentru care nu am urcat pe creasta), am reusit sa ii ocolim cu succes, a inceput sa picure doar in momentul in care am ajuns la masina. Oricum era prea tarziu sa ne strice buna dispozitie, dupa o zi asa plina de aventuri si un circuit asa frumos in jurul Cabanei Curmaturii.

Tip traseuCircuit
Distanta19km
Diferenta de nivel950m-1000m
DificultateMedie
Timp de mers (fara pauze)7 ore
Punct de pornireLocalitatea Pestera, Hotel “Nobilis – Carpathian Residence”
ParcarePe marginea drumului
Timp de deplasare la inceputul traseului3 ore si 30 minute din Bucuresti
1 ora si 15 minute din Brasov

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *