Exista mai multe modalitati de a ajunge pe Varful Musala din muntii Rila. Se poate ajunge pana la cota 2369 cu telecabina Yastrebets (cu pornire de Borovets) si de acolo varful este doar la 2 ore distanta. Avand in vedere ca noi ne-am luat cazare la Borovets si aveam o zi intreaga la dispozitie am facut tura mai grea, cu pornire din Borovets, de la altitudinea de 1350m, adica o diferenta de nivel de 1500-1600m.
Urcarea se face de pe drumul asfaltat, de la iesirea din Borovets, pana aici am mai facut in jur de 50m altitudine, ajungand peste 1400m. De la drumul asfaltat am urcat pe un drum forestier si am mers 100-200m, dupa care am facut dreapta pe alt drum forestier, care apare pe toate hartile sub numele de “Musala Pathway”. Din cauza ca nu mai eram in muntii nostri, nu am putut folosi aplicatia MuntiiNostri :)), asa ca in mare parte am folosit Strava si m-am inspirat din trasele altora.
Primii 4-5km ii facem pe un drum forestier larg prin padure, cu o viteza decenta si o distributie buna a altitudinii, facem cam 100m de altitudine pe fiecare kilometru. Nu stiam care era situatia cu ursii prin zona asta si nu am vazut indicatoare care sa ne atentioneze de prezenta lor, dar totusi ne-am miscat repede pe partea de padure. Drumul nu este foarte bine marcat, dar poteca e clara si larga, nu au fost zone in care sa ne intrebam pe unde ar trebui sa mergem.
Iesirea din padurea este marcata de un pod mare de lemn, care isi face aparitia dupa mai mult de o ora de mers prin padure. Inainte de pod ne oprim sa investigam o cutie de lemn, prinsa de un copac, care pare sa fie o trusa de prim ajutor pentru turisti, cea vizibila in pozele de mai sus.
Dupa inca vreo 2km de mers pe o poteca care ne duce printr-o padurice de jnepeni, ajungem la primul telescaun (Markudjik 2) si la o altitudine de vreo 2100m. Aici intalnim indicatoare care ne anunta ca drumul nostru continua prin stanga cladirii, pe aceeasi poteca larga pe care am mers si pana acum.
In curand intalnim si al doilea telescaun (Markudjik 3) si poteca continua inainte, prin dreapta telescaunului, pe o poteca mai ingusta decat pana acum, printr-o padurice de jnepeni mai mici. Urmatoarea bucata de traseu jnepenii ne-au tinut companie si pe anumite bucati de traseu drumul s-a prezentat cam mlastinos. Nu ne-am prins din prima, dar in fiecare zona mlastionasa exista o sageata care indica catre o poteca de ocoloire, prin jnepeni. Aici aveti de ales, ori va incercati bocancii prin zonele noroiase si pline de apa, ori va aventurati prin potecile stramte printre jnepeni. Noi le-am incercat pe ambele. Poteca asta ne poarta inca vreo 2-3km de la ultimul telescaun si ajunge in sfarsit la Lacul Musala si cabana cu acelasi nume. Facem cateva poze pe malul lacului si pornim spre varf, promitandu-ne ca vom opri la o ciorba la intoarcere.
De aici, conform hartii, avem doua optiuni de urcare, prin stanga si prin dreapta lacului, asa ca decidem sa facem un mini-circuit in jurul lacului, sa urcam prin dreapta lui si sa coboram pe poteca din stanga sa.
Pana sa incepem urcarea ni se mai prezinta vreo 2 lacuri alpine mai mici, iar dupa aceea poteca ne poarta pe pietre pana la altitudini mai mari de 2500m, pana la urmatorul lac: Alekovo, aflat la 2544m, exact inaltimea varfului Moldoveanu din Muntii Fagaras. Ne minunam ca suntem la altitudinea celui mai mare varf din Romania si totusi mai avem de mers destul.
Continuand prin stanga lacului, urmam drumul pe pietre, de data asta cu o urcare mai blanda, pana la urmatorul punct de interes de pe traseu: Refugiul Ledenoto Ezero (2710m). Pe aceasta bucata ne intalnim cu zeci de oameni, care coboara spre telecabina. In interiorul refugiului exista un mic magazin, de unde ne aprovizionam cu ce ne mai lipseste.
Varful Musala (2925m) ne asteapta dupa in jur de 1.5km si 200m altitudine. Drumul pana la el este destul de prietenos, nu foarte abrupt, pe alocuri cu pietris si poteci mai stramte. Varful ne surprinde cu niste cladiri, despre care am aflat ulterior ca ar fi un observator meteo/de mediu.
Coborarea o facem pe aprope acelasi drum pe care am venit, cu singura diferenta ca la lacul Alekovo mergem inainte si nu facem dreapta, ca sa facem circuitul mic de care va ziceam mai devreme. Pe acest drum intalnim un nou lac alpin si ocolim lacul Musala pe cealalta parte. Ne oprim la cabana Musala si mancam cu pofta de o ciorba de fasole. Am parcurs drumul de la varf pana la Cabana Musala in 2 ore.
Dupa pauza binemeritata urmam aceeasi poteca pe care am urcat, prin paduricea de jnepeni, pe langa cele doua telescaune, facand inca 4-5km pana la liziera, unde am traversat podul de lemn. Intrand in padure ne astepata un sol mai pamantos, cu mai putine pietre si picioarele noastre obosite se bucura tare mult. Dupa inca 4-5km de padure ajungem la drumul asfaltat din Borovets, de unde ne-am inceput ascensiunea. De la Cabana Musala pana in Borovets am reusit sa coboram in aproximativ 2 ore si jumatate.
Tip traseu | Dus-Intors |
Distanta | 25km |
Diferenta de nivel | 1550m |
Dificultate | Medie-Grea |
Timp de mers (fara pauze) | 9 ore |
Punct de pornire | Drumul asfaltat din Borovets, de la capatul statiunii |
Parcare | Pe marginea drumul, exista o mica parcare pentru 3-4 masini, un pic mai sus de locul de pornire |
Timp de deplasare la inceputul traseului | 6-7 ore din Bucuresti 1 ora si 15 minute din Sofia |